Ανακαλύπτοντας τον Γιάννη Μόραλη!

SHARE

Φως στη ζωή, το έργο και τον ιδιωτικό χώρο του μεγάλου Ηπειρώτη δημιουργού.

Η καλλιτεχνική δημιουργία και η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας βρίσκονται πάντα στο κέντρο του ενδιαφέροντός μας, γι’ αυτό και η ευκαιρία να υποστηρίξουμε μία έκθεση αφιερωμένη σε έναν σπουδαίο και διεθνώς αναγνωρισμένο δημιουργό της Ηπείρου, ήταν μεγάλη μας τιμή.

Το Μουσείο Μπενάκη και η Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης - Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης, οργάνωσαν μία έκθεση – σταθμό, ενεργή από τις 26 Οκτωβρίου μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2023, αφιερωμένη στον σημαντικό Έλληνα δημιουργό, Γιάννη Μόραλη.

Η έκθεση επιχειρεί να αναδείξει όλες τις πτυχές της ζωής και της δημιουργίας του, εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στην προσωπικότητά του και στον ιδιωτικό του χώρο.

Η πολύπλευρη καλλιτεχνική προσωπικότητα του Γιάννη Μόραλη, που υπήρξε  ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης, σκηνογράφος και επηρέασε καθοριστικά, τόσο με το έργο του όσο και με τη διδασκαλία του το τοπίο της μεταπολεμικής τέχνης στην Ελλάδα, αναδεικνύεται σε τρεις θεματικές ενότητες.

Η πρώτη αναφέρεται στην οικογένεια, την παιδική ηλικία και τα νεανικά χρόνια του δημιουργού, με το κόκκινο χρώμα της νοσταλγίας να επικρατεί στον χώρο.  

Η δεύτερη ενότητα αποκαλύπτει, μέσω προσομοίωσης, το ατελιέ του, το ιστορικό εργαστήριο της οδού Δεινοκράτους 9, το περιβάλλον, δηλαδή, στο οποίο εργάστηκε κατά το μεγαλύτερο διάστημα της καλλιτεχνικής του ζωής. Ο χώρος αυτός είναι πλαισιωμένος με τον εξοπλισμό, τα σύνεργα της ζωγραφικής, τα χρωματικά του δοκίμια και τα προσωπικά του αντικείμενα, προσφέροντας μία συναρπαστική βιωματική εμπειρία στον επισκέπτη, που μπαίνει κυριολεκτικά στον ιδιωτικό χώρο του Γιάννη Μόραλη. Εκεί, που δημιούργησε τα πιο διάσημα έργα του.

Ο τρίτος χώρος εκφράζει τη μετάβαση στην ωριμότητα, με έργα από την καταξιωμένη περίοδο δημιουργίας, αλλά και έργα φίλων του, όπως του Γιάννη Παππά και του Γιάννη Τσαρούχη.

Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από εκατό ζωγραφικά έργα, σχέδια και χαρακτικά, καθώς και μελέτες, μακέτες, γλυπτά, κεραμικά, εικονογραφήσεις βιβλίων και εξώφυλλα δίσκων. Ψηφιακές εφαρμογές και φωτογραφίες από το οικογενειακό αρχείο του ζωγράφου πλαισιώνουν τα έργα τέχνης, ενισχύοντας την πολύπλευρη διάσταση της εμπειρίας του επισκέπτη. Αρκετά από τα έργα που εκτίθενται – ιδιαίτερα αυτά της πρώιμης περιόδου δημιουργίας του καλλιτέχνη – καθώς και σχέδια, μελέτες και φωτογραφίες παρουσιάζονται στο κοινό για πρώτη φορά.

Πρόκειται για ένα μεγάλης βαρύτητας, εκθεσιακό δρώμενο, για έναν από τους επιφανέστερους Έλληνες - και μάλιστα Ηπειρώτες - καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, γεγονός που μας κάνει υπερήφανους που στεκόμαστε αρωγοί για την πραγματοποίηση της έκθεσης.

Εδώ και χρόνια, είμαστε δίπλα σε πολιτιστικούς θεσμούς, φεστιβάλ με οικουμενικό χαρακτήρα, πνευματικά κέντρα και μουσεία, που παράγουν σημαντικό έργο και ενθαρρύνουν την πολιτιστική ανάπτυξη, αλλά και τη διαφύλαξη της πολύτιμης κληρονομιάς τέχνης, που έχει η χώρα μας.

Για μας, στην εταιρεία Βίκος, η σύνδεσή μας με τον πολιτισμό έχει μια απόλυτα φυσική, αλλά και δυναμική ροή, που εκφράζεται μέσα από τις δράσεις και πρωτοβουλίες του προγράμματος «Ο Β-οίκος της ζωής μας».

Περισσότερες Ιστορίες

Στον δρόμο της Υγείας για τη «Φλόγα»!

Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, στηρίξαμε τον 40ο Αγώνα Δρόμου Υγείας, δέκα χιλιομέτρων, στον Άγιο Κοσμά Αττικής. Ο φετινός αγώνας ήταν αφιερωμένος στη ΦΛΟΓΑ, τον Σύλλογο Γονέων με παιδιά με νεοπλασματική ασθένεια.

Διαβάστε περισσότερα

Οξυγόνο στη Βούλα, ζωή σε όλη την Ελλάδα!

Σε συνεργασία με τον περιβαλλοντικό οργανισμό we4all, φυτέψαμε 1.000 δέντρα στο Πανόραμα Βούλας, στέλνοντας ενεργό μήνυμα συμμετοχής στην 3η Πανελλήνια Εθελοντική Φύτευση, που έχει γίνει πλέον θεσμός.

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιοι Αγώνες Special Olympics - Μετάλλια αισιοδοξίας στο «Λουτράκι 2022»

Στηρίζοντας πολύπλευρα τους Πανελλήνιους Αγώνες Special Olympics «Λουτράκι 2022», στις 3 με 8 Οκτωβρίου, είχαμε την τιμή και τη χαρά να ζήσουμε μία μοναδική ατμόσφαιρα αγάπης, ομαδικότητας και ένταξης!

Διαβάστε περισσότερα

«Επιτραπέζια» συνάντηση κορυφής στο Αργοστόλι!

Βρεθήκαμε δίπλα στις 29 εθνικές αποστολές επιτραπέζιας αντισφαίρισης ΑμεΑ που συναντήθηκαν στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, στο 1ο Διεθνές Τουρνουά "Argostoli Greek Para Open 2022", σε μία τριήμερη αγωνιστική και εορταστική ατμόσφαιρα.

Διαβάστε περισσότερα